ceci n’est pas une chaîne de télévision…


Donkergrijze wolken boven de zilverkruin van Gabriel Fehervari: zijn paradepaardjes Peter Van den Begin & Stany Crets voelen zich bekocht, de vaandeldrager van ‘zijn’ tweede klasse wil hem niet meer in zijn stadion en de adverteerders zijn boos. Zéér boos, want de eerste voetbalwedstrijd op het kakelverse Exqi Intro lokte officieel… nul kijkers!

“Na 24 jaar weet ik hoe goedkoop te produceren.” Jaja, de Zarathustra van de Vlaamsche media was weer bijzonder goed op dreef, vorige donderdag in De Tijd. En dat zalmpapier leest ook zo lekker weg. Alleen de letters stonken een beetje. donderdag toch. Want: “We brengen de Exqi League in beeld tegen een zestigste van wat het eersteklassevoetbal kost aan Belgacom TV.” Einde citaat. Begin van de zucht. Diep en langgerekt, een hele brug bij elkaar, omwille van het o zo hardnekkige déjà vu-gevoel. Soit, ik neem er voor het gemak maar weer de zakjapanner van een paar weken geleden bij. Input 1: een captatie van een voetbalwedstrijd kost Belgacom vandaag om en bij de 20.000 euro. Tik in: Twee-nul-nul-nul-nul. Input  2: Fehervari doet het 60 keer goedkoper. Tik in: gedeeld door zes-nul. Maaldevierkantswortel, gedeelddoorhetkwadraatvandesomderdelen, is gelijk aan… 334 euro! Juicht, Vlaamse televisiebazen juicht, want de stock américain van de Vlaamse productiehuizen – mijn oprechte excuses aan alle stock américain-winkels voor mijn ronduit beledigende taalgebruik – capteert dus een voetbalwedstrijd voor… 334 euro. U leest het goed, drie-honderd-vier-en-dertig euro! Nu ik er aan denk, ik speel volgend weekend met mijn maten van café ‘De Minister’ tegen die schoppers van Kemzeke. En er zit nog bijna 400 euro in de clubkas! Iets te doen volgend weekend, Gaby?

Geef toe, iemand moet die Hongaarse communicatietank toch eens tot stilstand brengen! Want dat blijft maar doorgaan, luchtkasteel na leugenpaleis. Zou het bijvoorbeeld kunnen dat Fé in zijn ongebreidelde enthousiasme er ook en meteen maar de rechten bij telt die Belgacom betaalt voor het eersteklassevoetbal? Jaja, dat zou kunnen, een kleine 40 miljoen euro extra, maar waarom heeft Fé het dan zo expliciet over ‘in beeld brengen’? Want als hij zegt ‘in beeld brengen’ heeft hij het toch even expliciet alleen maar over de technische kost? Zonder rechten dus? Neen? Hij betaalt trouwens geen rechten, dus hij is echt appelen met pompoenen aan het vergelijken. Overigens, nu we toch bezig zijn, het valt met in dat ‘in beeld brengen’ eigenlijk redelijk tegen de laatste tijd, want de Egyptische farao van SK Lierse heeft Fé onlangs laten weten dat hij niet meer welkom is op het Lisp. Quality problem. De laatste twee wedstrijden van SK Lierse, exclusief bestemd voor uitzending op de Egyptische televisie, zijn dan maar ‘in beeld gebracht’ door concurrent… Videohouse. Ja, geef toe, de ‘Videohouse League’, het heeft wel iets.

Maar er is nog meer, veel meer. Want ook bij Peter Van den Begin & Stany Crets zit er een serieuze vlieg in de goulash. U moet weten, Peter & Stany verkasten nauwelijks 11 maanden geleden met hun hele hebben en houden, inclusief hun productiehuis NV Elizabeth naar Lint. Fé nam de helft van de aandelen van hun productiehuis over, in ruil voor een paar openstaande facturen, en beloofde de twee travelo’s de hemel op aarde. Concreet: Elizabeth mocht hier en nu 26 afleveringen van hun zelfbedachte sitcom ‘Kiekens’ produceren, en zou voorts ook zo goed als alle programma’s van Exqi mogen aanleveren. Kassa, kassa. Helaas. Na 13 afleveringen trok Fé de stekker uit de kiekens en andere en nieuwe bestellingen bleven uit. Peter & Stany voelen zich, naar verluidt, een beetje euh… bekocht.

Finally, donderdag 1 oktober, toch wel een beetje het moment de gloire van Exqi Plus-Intro-Sport-Culture-Lucht. (Ter info: schrappen wat niet past, en al naargelang de laatste berichtgeving). Dé lancering. En in grootse stijl, met het eerste en door de overheid gesubsidieerde cultuurjournaal én vooral met de rechtstreekse uitzending van de Europaleague-wedstrijd Toulouse – Club Brugge. In het laatste geval, op Exqi Intro én op Exqi Sport. Let op die ‘én’, het wordt een cruciaal element in Het Grote Blunderboek van Fé.

Sta me toe dat ik opnieuw heel even technisch word. U moet weten, om de kijkcijfers te meten werkt het Centrum voor Informatie over de Media, kortweg CIM, met een panel van 1500 gezinnen, 750 in Vlaanderen en 750 in Wallonië. Elk van die gezinnen heeft een een ‘kaske’ naast zijn televisie staan, om te registeren waar iemand op dat moment naar kijkt. Niet onbelangrijk detail: zo’n toestel reageert niet op beeld, maar op klank. Kortom, als Goedele Wachters om 1 seconde over 7 begint te stotteren, herkent dat toestel meteen ‘Eén’. Dat geldt wellicht voor iedereen, maar dit geheel terzijde. Net met die klank ging het dus fout met Het Grote Debuut van Fé. Want omdat Toulouse – Club Brugge simultaan op twee verschillende zenders, op Intro én op Sport, werd uitgezonden, begon het systeem compleet te flippen. Want Het Systeem was niet in staat om uit te maken of de kijker naar Exqi Intro dan wel naar Exqi Sport aan het kijken was en zolang Het Systeem een kijker niet aan een zender kan toewijzen, is er geen officiële registratie. Punt. Daar bestaat nochtans een vrij eenvoudige oplossing voor, namelijk bij het CIM een code kopen om de twee signalen van elkaar te onderscheiden. Maar dat kost een paar duizend euro. En die betaalde Fé dus niet, waardoor Het Systeem de hele wedstrijd lang bleef doorflippen. En zo keken er officieel nul kijkers naar Toulouse – Club Brugge. U kan er misschien om lachen, maar op basis van het officieel geregistreerde aantal kijkers, bepalen adverteerders hun tarieven.

Als Magritte nog zou leven, hij wist het wel.

Advertenties

19 reacties

Opgeslagen onder media

19 Reacties op “ceci n’est pas une chaîne de télévision…

 1. mijn kritische blik

  … als ik dit dus goed begrijp is het geluid van ochgottekes 750 (zevenhonderdvijftig!) Vlaamse televisietoestellen verantwoordelijk voor de kijkcijfer-heisa waarmee de ‘serieuze’ (?) media zo graag uitpakken… Als die volgende keer nu eens allemaal samen Gaby’s voetbalspelletje bekijken, kunnen ‘de media’ uitpakken met een wereldprimeur: de avond dat niemand tv keek in Vlaanderen…

  • Sieg

   Daar gaat het dus niet om. Dat heet een representatieve steekproef.

   • mijn kritische blik

    Sorry Sieg,
    maar da’s nou net het meest onbetrouwbare meetinstrument – zeg maar nattevingerwerk – dat er bestaat en wellicht daarom ook het vaakst gebruikt/misbruikt. Je weet immers pas zeker of je steekproef representatief is, als je de hele populatie kent… maar als je die zou kennen, dan is je steekproef niet meer nodig…

 2. mijn kritische blik

  sorry, even de correcte gegevens ingevuld…

 3. Al die kijkcijfer-getallen zijn dus inderdaad niet meer dan een grote gok… Het kan niet al te moeilijk zijn om deze gezinnen op te sporen en onbewust te bestoken met de juiste reclame en gadgets van je nieuw tv-programma…

 4. microwaver

  Doet me een beetje denken aan deze duitschen film/

  http://www.imdb.com/title/tt0810868/

 5. anti zuurpruim

  Als je zulke denigrerende artikels schrijft, vind ik dat je het lef moet hebben je handtekening onder het artikel te zetten. Je kan blijven kakken op een bedrijf, waardoor de negatieve spiraal – waarin het zich momenteel bevindt – wordt versterkt… Niet vergeten dat Alfacam 20.000 bezoekers mocht verwelkomen dit weekend op openbedrijvendag, de grootste opkomst van alle bedrijven. Is een positieve noot die eveneens aandacht verdient…
  Ongetwijfeld schuilt er een waarheid in het artikel, maar ieder nieuw initiatief kent zijn kinderziektes. Waarom niet gewoon een kans geven?
  Heb trouwens de andere artikels ook eens vluchtig doorlezen… Beste mediaminister, u bent een pessimistische zuurpruim!

  • ook anoniem

   Leef volgens je eigen regels, zou ik zeggen. Want u heeft zelf ook “het lef” niet om uw naam onder uw reactie te schrijven.

   We zullen er maar van uitgaan dat u voor Alfacam werkt. Dat lijkt me een veilige gok.

 6. Tom

  Wat ik niet begrijp is dat we anno 2009 nog steeds geen methode hebben, om het effectieve kijkersaantal te bepalen. Ik ben nu niet technisch aangelegd, maar kan er zo geen systeem in de digibox’en gestopt worden die doorgeeft naar welk programma een gezin kijkt?

  • Ik denk dat dat bij digitale tv geen enkel probleem zou zijn, omdat die decoders door de tv-leveranciers worden geplaatst.

   Ik denk echter wel dat er een privacy reden mee gemoeid is die dit niet toelaat.

 7. Edith Legrand

  Fantastisch! Mijn hoed af.

 8. fritz

  @tom, dat zit er al in maar die cijfers mogen niet gebruikt worden onder druk van de omroepen

 9. Paul

  mischien heb ik iets gemist, maar waarom duikt nergens in je verhaal de naam van Wim Van Severen op. Als er één groot talent in de Vlaamse televisie heeft rondgelopen dan is hij het wel. En bovendien een zeer persoonsgedreven mens bij wie respect voor de anderen mooi in evenwicht is met vakkennis. Was die niet de drijvende kracht achter de verschillende zenders van – duidelijk niet jouw – vriend Fé? Als hij blijft dan kan het nooit zo erg zijn. En rekenen, tja… Volgende keer Muyters er maar even bij halen?

  • Silvio Dante

   Wim Van Severen is gewoon een opportunist zoals er massa’s door medialand dolen. Hij ging de content op de nieuwe zender superviseren… Jammer maar helaas pindakaas, het ziet er naar uit dat er bitter weinig content te superviseren zal zijn daar in Lint. By the way, uit eigen ervaring en van mensen die het nog beter kunnen weten : Wim Van S. is nog nooit door iemand betrapt op een origineel idee. Ideetjes pikken van medewerkers die lager in de polithiërarchie van de VRT zaten dan hijzelf, hoorde dan weer wel tot zijn sterke kanten… Wim Van S. was sterk in ‘grijzemuizen’, anders werd (wordt) je bij de VRT geen netmanager.

   • paul

    Laten we wel bij de les blijven. Dit soort persoonlijke aanvallen leidt nergens toe en kan alleen de blog maar verzwakken. Feiten aub.

  • nog iemand

   @ Paul: dat zeg je daar goed: ” Als hij (Van Severen) bijft dan kan het nooit zo erg zijn.”
   Daar wringt het schoentje: volgens bepaalde niet slecht ingelichte bronnen is Wim daar al lang vertrokken. Hij zal zijn redenen wel hebben gehad.

 10. koeni

  Stany en Peter bekocht, de quiz met Jan Verheyen gaat ook al niet door. Blijft over een docusoap over Cirque du Soleil. Totale prijs 11.000 euro … haal de zakjapanner al maar boven om te berekenen hoe Fé zijn optelsommen maakt

 11. Wining K

  Ik surf regelmatig en met heel veel plezier op deze site, maar voor mij hoeven -op dit niveau- woordspielereitjes als’Hongaarse communicatietank’ écht niet. Wekt de indruk dat de afkomst van het corpus delicti er enigszins toe zou doen. Quod non, mag ik hopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s