de slechte fee van de vlaamse televisie


Binnenkort krijgen we er een nieuwe analoge zender bij: Exqi, made by Gabriel Fehervari, CEO van het ogenschijnlijk o zo succesvolle Alfacam. Straks wordt het dus allemaal anders. Hoe anders, dat leest u niet in de krant, maar wel hieronder…

U moeten weten, Gabriel Fehervari, – Fé voor de vrienden -, wordt al een paar jaar doodgeknuffeld door de Vlaamsche media. Het verhaal is ook wonderschoon. Zoon van Hongaarse ouders. Op de vlucht sinds de opstand in ’56. Professioneel debuut als cameraman. En, de oervlaamse ondernemingszin die hem van bedrijfsfilmpjes tot het almachtige Alfacam katapulteerde. Snik, snotter, traan.

Want ja, het leest toch zó mooi weg, als een soort telenovella, maar dan zonder geslachtsverandering. Zélfs ons aller Phara, die dit soort magnaten doorgaans elke morgen tussen haar banaan en haar boterham plet, tutoyeerde hem bewonderend als “wereldleider in high definition”. Er is tegenwoordig ook nauwelijks een mondiaal event, – van de openingsceremonie in Peking tot de eedaflegging van Medvedev in Moskou -, waar Fé en de zijnen nog ontbreken. En straks volgen nog de Winterspelen in Canada. En de Wereldbeker Voetbal in Zuid-Afrika. Met 70 camera’s, meneer. En altijd-always-ultra the use of best available technologies. Intussen pareert The Great Communicator elke kritische vraag met een achteloos je-ne-sais-pas-quoi. Toen, opnieuw, Phara, durfde opperen dat het toch crisis was in de media, dat de timing voor een nieuwe zender misschien niet helemaal je dat was, kwam Fé met een nietszeggende vergelijking met restaurants: “In de goede restaurants zullen de mensen altijd komen eten, mevrouw”. Jaja, hihi, goed gevonden. Het wordt dan toch hoog tijd om de voedselinspectie eens langs te sturen.

Want terwijl er intussen honderden kranten- en weekbladpagina’s zijn gevuld over Fehervari en Alfacam, vergeet iedereen om eens in de échte boeken te kijken. Dan gaat het papier als vanzelf veel minder glanzen. Laten we vooral positief beginnen: de omzet van Alfacam is de voorbije jaren inderdaad gevoelig gestegen. Van 28 miljoen euro in 2006, naar 30,2 miljoen euro in 2007 en uiteindelijk zelfs net geen 50 miljoen euro in 2008. Indrukwekkend. Toch? Zelfs de zogenaamde ebitda, economiaans voor de ‘winst voor belastingen en afschrijvingen’, vertoont een eerder grillige, maar weliswaar stijgende curve, van 13 miljoen euro in 2006 naar 12,7 miljoen euro in 2007, om terug op te veren naar 23 miljoen euro in 2008. Ja zeg, waar maken we ons druk over?

Wel, bijvoorbeeld over de forse kapitaalsverhoging van 20 miljoen euro die in 2007 werd doorgevoerd. Want ondanks die kapitaalsverhoging zijn de financiële schulden van Alfacam opgelopen van 30 miljoen euro in 2006 tot 51 miljoen euro in 2008. De schuldgraad boert elk jaar opnieuw achteruit. En fors. Intussen kan het bedrijf maar een zeer magere cashflow voorleggen: in 2006 bedroeg die zegge en schrijve… 154.000 euro, een jaar later nog amper 112.000 euro. Voor alle duidelijkheid: ondanks de kapitaalsverhoging van 20 miljoen euro in datzelfde jaar. Erger nog, de netto winst van Alfacam was zowel in 2007 als in 2008 integraal toe te schrijven aan de verkoop van… twee captatiewagens. Als u niet zo goed meer kan volgen, het is een beetje zoals de paarse regering die telkenmale zijn budgettair gezicht redde met de inmiddels beruchte eenmalige ingrepen. Gat in de begroting? Dan verkopen we wel een overheidsgebouw. In Alfacam-taal: klopt de rekening niet, dan verpatsen we wel een captatiewagen. Core business. Om het verhaal helemaal een flets tintje te geven: liquide middelen, – lees: geld – zijn er in de boeken niet terug te vinden, want die middelen zijn er gewoon niet. In normale mensentaal: de Boy Wonder is een Boy Zonder.

Vandaar dat ook de gereputeerde Wright Quality Ratings, de graadmeter voor de financiële kwaliteit van een bedrijf, Alfacam sinds jaar en dag de grond inboren. De ‘stock liquidity’ krijgt de op één na slechtste D-score, de ‘financial strength’ wordt omschreven als ‘beperkt’ en op een schaal van 0 tot 20 scoort Alfacam op ‘growth’ een… nul. Què? Allo allo?

Misschien weten ze bij Wright hoe het Alfacam is vergaan, toen het bedrijf in de zomer van vorig jaar in de running was om het productiecontract voor de Belgische voetbalcompetitie van Woestijnvis af te snoepen. Fehervari legde bij rechtenhouder Belgacom een voorstel op tafel om voor hen álle Belgische wedstrijden te capteren, en dat voor gevoelig minder geld dan Woestijnvis & co. Fé ging in zijn enthousiasme nog een stapje verder en deed prompt het voorstel om één wedstrijd per speeldag af te kopen van Belgacom en zelf uit te zenden op ‘zijn’ Exqi Sport. Bij Belgacom hadden ze wel oren naar dat voorstel: ze hadden per slot van rekening meer dan 40 miljoen euro moeten ophoesten voor de exclusieve rechten van dat Belgische voetbal en zagen in het voorstel van Fehervari een uitgelezen kans om zo 2 tot 3 miljoen euro te recuperen via de Exqi-rechten. Dus, deal in zicht! O ja, het was natuurlijk maar een detail, maar kon Fehervari misschien een bankgarantie voorleggen voor die paar miljoen euro? Euhm… Niet dus… Belgacom koos – het klinkt nu eenmaal beter zo – geld voor zijn eieren en ging opnieuw met Woestijnvis in zee. Fehervari was in alle staten en kondigde in interviews steevast aan dat hij heel binnenkort een boekje zou opendoen over het gesjoemel rond het voetbalcontract. We wachten nog altijd.

Helemaal hilarisch werd het toen Fehervari in De Tijd van 23 juli jl., zijn – slik, slik, slik – ‘revolutionair businessmodel’ voor zijn nieuwe analoge zender uit de doeken mocht doen. Want hij zal dus straks televisie maken, zoals niemand ooit heeft voorgedaan. En allemaal véél kwalitatiever en véél goedkoper dan de concurrentie, dát was nu toch wel duidelijk. En dus orakelde Fehervari in De Tijd een end voort over partnerschappen, over de nakende synergie, over de spreiding van inkomsten en uitgaven op Exqi. Soit, lees vooral héél aandachtig mee: “Als de nieuwsdienst bijvoorbeeld 10 euro kost, dan haal je qua inkomsten 1 euro van het internet, 1 euro op mobiel vlak, enzovoort. Dan heb je nog 5 euro nodig die van de algemene zender moeten komen, maar daar is nog synergie mogelijk tussen Nederlandstalig nieuws en Franstalig nieuws, want Exqi is actief in beide landsdelen. Uiteindelijk moet je zo voor je Vlaamse uitzending nog maar 3,5 euro ophalen op televisie.” Berekend, en getekend: Gabriel Fehervari.

Echt waar, ik aarzelde even tussen buikpijn of bulderlach. Het werd uiteindelijk een combinatie van beide samen, vooral omdat de zoveelste journalist dit soort economisch compleet onverantwoorde onzin doodgemoedereerd liet passeren. Ik stel, – om te beginnen -, voor dat Fehervari nóóit rekenles geeft op de lagere school. Want, reken effe mee: “1 + 1 + enzovoort + 5 = 10”. Qua afronden kan dat tellen, vooral als het over een paar miljoen euro gaat. Wat het helemaal pijnlijk maakt, is dat zelfs de zeldzame getallen die Fehervari wél benoemt, geen steek houden. Want intussen weet iedereen dat een beetje nieuwsdienst gauw 40 tot 50 miljoen euro kost. Zeker in het geval van Fehervahri, die al enige tijd kwettert dat hij minstens 35 journalisten zal aanwerven. Hertaald naar de rekensom in De Tijd: “Als de nieuwsdienst bijvoorbeeld 50 miljoen euro kost, dan haal je dus 5 miljoen euro van het internet”. Vandaar de buikpijn en de bulderlach. U moet weten, de totale inkomsten uit advertenties op het internet bedragen op dit moment in Vlaanderen een dikke 30 miljoen euro. De grootste speler rijft ongeveer 10% van dat bedrag binnen. Kortom, Fehervari ziet zichzelf, vanuit het niets, meteen de onbetwiste marktleider worden en minstens 5 miljoen euro uit de internet-markt halen. Maar, nóg meer buikpijn: de totale inkomsten ‘op mobiel vlak’ bedragen in Vlaanderen grosso modo… 1 miljoen euro. Herlees nóg effe de rekensom: Fehervari zal naar eigen zeggen, andermaal vanuit het niets en helemaal in zijn eentje, minstens het vijfvoudige van de totale Vlaamse markt binnenrijven. En al de rest, zijnde 3 van zijn 10 euro, – 30% van zijn noodzakelijke 40 miljoen euro, ofte om en bij de 13 miljoen euro- rijft hij binnen uit… ‘enzovoort’. Reken je rijk, versie 2.0. Het moet van L&H geleden zijn dat zoveel gebakken lucht zó ongehinderd de krantenkolommen is binnengewaaid.

Dan moeten u weten dat er hier en nu een paar tientallen Vlaamse freelancers rondlopen die –in sommige gevallen- al meer dan een jaar wachten op de betaling van hun factuur door Alfacam. Zelfs een bedrijf als Roularta wacht al maandenlang op de betaling van aangeleverde ondertitelingsdiensten door Pic Story, een dochterbedrijf van Roularta dat een aantal documentaires heeft ondertiteld voor de cultuurzender van Exqi. De enige reden dat er nog altijd geen officiële ingebrekestelling richting Fehervari is vertrokken, is omdat de voorzitter van de Raad van bestuur van Roularta, zijnde baron Hugo Vandamme, ook de voorzitter is van de raad van Bestuur van… Alfacam. Ach wat… Als de nood het hoogst is, verkopen ze straks toch een paar captatiewagens.

Tot slot, voor de liefhebbers van pittige anecdotiek: Gabriel Fehervari begon destijds zijn loopbaan in de media bij de fata morgana van de Vlaamse journalistiek, de doodgeboren krant ’24 uur’. De cirkel is bijna rond.

Advertenties

14 reacties

Opgeslagen onder media

14 Reacties op “de slechte fee van de vlaamse televisie

 1. koeni

  klassieke story, fé en betalen, dat gaat niet echt samen …

 2. Amai, ge hebt mijn beeld van feeke een serieus bluts gegeven.

 3. piranake

  Mooi en ontluisterend artikel.
  Kort samengevat: Alfacam is een lege doos.

 4. Poetin

  Mooi en “to the point”-artikel, jammer genoeg.
  Wellicht zou er beter nog een thema-kanaal bijkomen daar in Lint-image-valley : “Exqi-fActuur” genaamd.
  Groetjes, Vladimir

 5. kurt

  Ze zijn bang wat komen gaat !

  Let op mijn woorden

 6. jos

  Eindelijk rommelt het in het grote sprookjesbos van de Fé! Hoe is het mogelijk dat zijn verpakte lucht jaren en jaren op ieder mogelijk media-platform met veel poeha werd verspreid, terwijl iedereen in media-land het al eventjes voelt aankomen dat er meer bluf dan realiteit verkocht werd daar in Lint..Sterk artikel!

 7. Mooi geschreven, maar let’s give the guy a shot!
  Als het echt allemaal zo dramatisch zou zijn, dan zou het geen beursgenoteerde organisatie kunnen zijn… Denk aan aandeelhouders, RVC, etc….

  BTW, SBS zijn ook geen lieverdjes, als we alle (vermeende) vuile was van de zenders gaan buiten hangen blijft er niets meer over….

  Komt tijd, komt de waarheid….altijd….

 8. Eric

  De Tijd, 18 sept 2009 : Alfacam krijgt 5 miljoen van Gimv :
  De Lintse televisiegroep Alfacam ziet haar kapitaal versterkt met 5 miljoen euro door een lening van aandeelhouder Gimv. De investeringsmaatschappij koopt bovendien aandelen over van de oprichter Gabriel Fehervari en zijn vrouw Karin Stoop. Die transactie doet het belang van Gimv stijgen van 3,15 procent tot 4,9 procent. …

 9. Jacques

  Duidelijk geschreven door een journalist en niet door een ondernemer. Eerste en laatste keer dat ik deze blog lees. U verlaagd zich tot het niveau van de Story. Nooit gehoord van spreiding van risico door in meerdere domeinen actief te zijn als onderneming? Ambitie en visie van een geslaagd ondernemer gaan vergelijken met een openbare instelling waar we allen voor betalen? Huh? Zolang Fehervari zijn eigen centen blijft investeren en herinvesteren (2007 en 2009 – ik zal de bedragen niet noemen maar doe me een plezier en zoek ze alstublieft op-) kijk ik alleen maar vol verwachting uit naar de verdere prestaties van deze Belgische onderneming.

 10. Henk

  Als freelancer heb je weinig keuze. De markt wordt overvoerd met “vakbekwame” mensen, met “vele” jaren ervaring, welke voor een schijntje werken. Omdat voor elk de kachel thuis ook moet roken pakt iedereen werk aan. Ook van Alfacam. Het is treurig om mee te maken dat, (ondanks de belofte binnen 60 dgn te betalen) freelancers welke voor Alfacam werken, pas na maanden en veel gezeur uitbetaald worden. Een trend die hopelijk niet door anderen gevolgd gaat worden. Los gezien van de offers die door zowel vaste als losse medewerkers geleverd moeten worden. Werkdagen van 16 uur zijn geen uitzondering meer, dag na dag. En wanneer niet accoord? Daar is het gat van de deur. Een moderne vorm van uitbuiting en slavernij, want Fay en vrienden weten heel goed hoe kwetsbaar een freelancer is. Zoveel bedrijven zijn er niet. En om je liefde voor het vak om te buigen naar een ander vakgebied is voor velen erg moeilijk. Bovenstaand artikel heb ik met plezier gelezen, eindelijk een publicatie die hout snijd, een werkelijke werkelijkheid. Dank daarvoor. Getekend, een betrokken freelancer.

  • Lin

   Henk,

   Je schrijft ‘Een trend die hopelijk niet door anderen gevolgd gaat worden. ‘.

   Helaas zijn anderen Alfacam hier ruimschoots in voorgegaan. Ik heb een paar jaren op regelmatige basis voor de bladen van Roularta gewerkt en werd als free-lancer soms 12 maanden (en veel aandringen per telefoon) na publicatie betaald!

   De reden waarom veel freelancers dit blijven slikken is tweeërlei. Enerzijds moet de kachel thuis ook roken, zoals je terecht stelt, maar anderzijds wil je als journalist de vaste redactieleden niet in de steek laten door gevraagde kopij niet aan te leveren. Want dan draaien zij op (die zelf vaak onregelmatig betaald worden) voor de laakbare betalingspolitiek van de baas…

 11. Nadine

  Bij deze mijn bescheiden mening:
  -VTM zelf zit achter deze blog en de schrijver is ERIC GOENS – hoofdredacteur VTM
  -dit zijn maffieuze praktijken
  -de journalistieke deontologie wordt geschonden van zodra een journalist “anonieme” blogs citeert als zijnde waarheid
  -men kan dus evengoed anoniem citeren dat Christian Van Thillo een hoerenloper is en zijn vader heeft trachten te vermoorden…

  Anoniem negativiteit spuien is zo makkelijk: ik vind het heel erg
  – dat iemand die 24 jaar lang onderneemt, voor 200 mensen werk verschaft en een project heeft om in de MEDIA sector naar de toekomst toe nog eens 100 man tewerkstelling te verzorgen + indirect nog zeker eens zo veel – dat zo iemand uitgerekend door de Media zelf eronderuit wordt gehaald
  -dat deze destructieve pers van gefrustreerde journalisten en ego’s alle respect voor politiekers, magistraten, ondernemers (Van Steenkiste), artiesten (Yasmine), sport lui (Boone, Belgische voetbal, Anderlecht…) en hardwerkende burgers (Dokter Beaucourt) permanent en buiten proportie willen kapot maken
  Het zit namelijk zo: iemand die niks doet, ook niks verkeerd kan doen. Iemand die veel doet, zal allicht al eens een fout of vergissing maken, maar vanwaar het recht alles in negativiteit te belichten en zaken uit te vergroten waardoor je 1000 maal meer schade berokkent dan wat het zou moeten zijn. Bovendien stelt pers zich boven justitie- want men kan zich niet eens verdedigen… .

  Ik vind het dus heel erg dat hierdoor de media voortbouwen aan een cynische en depressieve maatschappij, waardoor Belgie het land is met het hoogste zelfmoordcijfer en met straks een bevolking die nog in niks gelooft en waar autoriteit nauwelijks nog zal bestaan.

  Alleen al daarom hoop ik van ganser harte dat het televisieproject van exqi zal slagen, omdat het een bewustwording wil geven aan het positieve!

  • Henk

   Volgens mij zijn bovenstaande zaken feiten. Ook ik hoop dat Exqi zal slagen. Dat is goed voor ons allen en ook voor Alfacam. Of dit goed is voor de andere vrienden zoals VH en OB is de grote vraag. Deze bedrijven houden zich aan een cao, Alfacam doet dat niet en speelt een fout spel met alle rechten en plichten aangaande medewerkers. Maar om de opsomming van het verleden als onecht te typeren, sterker, tegenspraak als maffieuze practijken te typeren??? Daar ben ik het niet mee eens. Heel eerlijk, ik wens Fay een goed lopend bedrijf, een goede toekomst, winsten tot in de hemel, maar niet over de ruggen van freelancers en vaste medewerkers. Doe eens wat onderzoek voordat jij oordeelt. Je hebt wel gelijk aan het aan de schandpaal nagelen door de media, er is geen verweer mogelijk. Of wanneer er verweer is, dan is het altijd te laat. Maar dat geld voor alles, ook voor deze blog. Kritiek is zo gespuid, zie je er maar eens tegen te verdedigen. En of deze kritiek gefundeerd is of niet, dat maakt niks uit. Die schandpaal staat er al.

  • koeni

   Tja Nadine, hoeveel keer heeft Fé zijn verhaal al niet breed in de kranten mogen doen. Als je nadien zijn woorden toetst aan het resultaat, moet je toch toegeven dat dit voor een man die al 24 jaar in de media zit, bezwaarlijk een succesvol parcours kan genoemd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s