exit Dirk Wauters


Zoals aangekondigd, groot nieuws: de vrt moet, lees: mág straks op zoek naar een nieuwe gedelegeerd bestuurder. Want, en u heeft het andermaal hier voor het eerst gelezen: dit najaar verdwijnt Dirk Wauters als gedelegeerd bestuurder van de VRT. Zijn opvolger wordt Leo Hellemans, voormalig hoofdredacteur van de vrt-nieuwsdienst en vandaag algemeen directeur productie. Meteen het eerste wapenfeit van de nieuwe minister van Media, Ingrid Lieten.  

Wauters staat nog maar twee jaar, -sinds juni 2007- , aan het hoofd van de openbare omroep. De voormalige topman van Siemens Communications, -de derde vrt-topman op rij met zijn roots in de technologiesector-,  heette een ‘puinruimer’ te zijn, en bovenal een ‘teamspeler’. Met enig gevoel voor diplomatie en zuinigheid dus, een heel ander profiel dan zijn voorganger Tony ‘Napoleon’ Mary, die de vrt steeds meer op politieke en financiële ramkoers had gebracht. Vooral de financiële averij was bijzonder groot, zo bleek, want de vrt stevende voor 2008 op een tekort van 13 miljoen euro af. Het was een eerste succesje voor Wauters, toen dat tekort uiteindelijk ‘maar’ 6 miljoen bleek te zijn, al verzweeg hij er voor de goede orde wel bij dat de Vlaamse regering voor een extra financiële injectie van 35 miljoen euro had gezorgd. Maar, iedereen tevreden, zelfs… Guy Peeters, voorzitter van de Raad Van Bestuur.

Heel erg lang zou die vrede niet duren. Wauters was sowieso een benoeming van toenmalig mediaminister Geert Bourgeois, onder curatele van de CV&V. En geheadhunt  door het bureau Schelstraete & Desmedt: dat bureau werkt in de media op exclusieve basis voor De Persgroep, eigenaar van o.m. Het Laatste Nieuws en… VTM, maar kreeg eenmalig de toestemming om een opdracht voor de openbare omroep in te vullen. Soit, er zijn mensen met een roder profiel. Tot zover de anekdotiek.

Want toen Wauters het flikte om met een draconisch besparingsplan op de proppen te komen, zonder de Raad van Bestuur en de vakbonden te kennen, was het hek meteen van de dam. 71,5 miljoen besparingen en 150 arbeidsplaatsen weg, de Raad van Bestuur voelde zich een héél klein beetje in zijn hemd gezet. Nóg iets meer, toen de technische problemen elke dag opnieuw Het Journaal openden. En nóg iets meer toen de herdenking van de eerste wereldoorlog achter de rode knop verdween. En nóg iets meer toen Adolf Hitler op Eén zijn plat préféré mocht bereiden. Peeters himself greep toen trouwens rechtstreeks in de programmering in om het kookprogramma in extremis van antenne te halen. Soit, toen Peeters en zijn de Raad van Bestuur vervolgens in de krant moesten lezen dat Radio Donna ophield te bestaan, verslikte Peeters zich danig in zijn koffie en gaf hij prompt een veelzeggend interview aan De Standaard: “Er wordt een beeld georganiseerd van een bedrijf dat niet goed georganiseerd is of dat niet goed geleid wordt. En dat kunnen we missen als kiespijn,” sprak Peeters. Een bedrijf dat niet goed wordt geleid… Slik. Het proces van Dirk Wauters was eigenlijk al vóór de verkiezingen gemaakt.

Toen vervolgens de aangekondigde verkiezingsnederlaag voor de sp.a onverhoopt uitbleef, en sp.a met Ingrid Lieten de mediaminister mocht leveren, was het lot van Wauters meteen helemaal bezegeld. “In oktober is Dirk Wauters weg,” heet het. Met instemming van alle andere coalitiepartners. Overigens, Wauters beet enkele weken geleden al veelbetekenend in het zand, met de verwijdering van algemeen hoofdredacteur Pieter Knapen (zie hieronder), een absolute vertrouweling van Wauters.

Ergens in oktober dus. Tot dan.

Advertenties

9 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

9 Reacties op “exit Dirk Wauters

 1. lvdh

  beste mediaminister,
  je weet wel veel, maar toch niet alles en niet alles wat je zegt te weten is 100% exact (wel 90-95)

 2. Uw interpretatie, minister, dat de Sp-a NIET verloren heeft bij de laatste verkiezingen, duidt er op dat het enkele deelnemen aan de Macht voor u al een overwinning, of minstens een niet-nederlaag mag heten.
  De etymologie van ‘minister’ lijkt u anderzijds weer bekend …of heeft u die maar van horen zeggen?

 3. KP

  Even de puntjes op de i: Plat préféré is geen Eén- maar een Canvas-programma.

 4. ongeduldig!

  jawadde zeg, en het is al november.

 5. brechtdc

  We zijn oktober al een stuk gepasseerd, mijnheer de mediaminister. Dirk Wauters is nog altijd op post.

 6. Leo Flandriae

  Beste minister,
  Ik hoor u graag over deontologie en ethiek praten, maar wordt het stilaan geen tijd om eens een andere achtergrondkleur dan rood te gebruiken ? Uw rode truitje zal er wel niets mee te maken hebben zeker? Het wordt echt potsierlijk als men twee tv toestellen naast elkaar zet met de door de belastingbetaler gesponsorde kleuren, bij elk interview niet op achter- maar op voorgrond, met 1 als canvas als gratis promotors voor de door de kiezer gedoodverfde partij.
  Het valt niet op hoor!
  Is daar ook een rood schaamlapje voor?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s