Waarom Siegfried moest vertrekken…


Het was andermaal amusant om lezen, de laatste ‘Kwaad Bloed’ van Knack-journalist Koen Meulenaere. De geestelijke vader van de term www.devijfidioten.be , – de vaste roepnaam voor het vijfkoppige amalgaam van hoofdredacteurs op de vrt-nieuwsdienst -, vergreep zich in zijn gekende stijl aan de gedegradeerde hoofdkaas Siegfried Bracke “Er is toch hopelijk niemand van jullie die gelooft dat die Siegfried Bracke uit vrije wil is opgestapt als hoofdredacteur?,” schertste Meulenaere. “Zo willen sommigen het voor de buitenwereld wel voorstellen – hijzelf in de eerste plaats, kwestie van het gezichtsverlies te beperken – maar we mogen hopen dat geen lezer van Knack zich nog op dat niveau van naïviteit bevindt.”

Geenszins, heer Meulenaere, alleen blijft het jammer dat u zelf blijkbaar nog altijd het raden heeft naar de ware toedracht van het ontslag van Sigi. U beweert immers dat de exit van Bracke toe te schrijven is aan Leo Hellemans. Hellemans krijgt in uw bijdrage zelfs een spontaan ‘hoeraatje’, omdat hij Bracke zo meesterlijk zou hebben geflikt. “Bracke wou namelijk graag terug op het scherm, maar dan wel mét behoud van de rang van hoofdredacteur,” dixit Meulenaere. “Hellemans stimuleerde eerst het eerste, en blokkeerde daarna vakkundig het tweede. Waardoor Bracke het eerste slachtoffer werd van zijn eigen ijdeltuiterij.” Tja… Of beter, ja en nee, wegens -typisch voor de vrt- véél ingewikkelder. De ware toedracht, bij deze.

Sta me toe dat ik, heel uitzonderlijk, héél ver in de tijd terugga. We schrijven eind jaren ’80,  een kantelmoment in de moderne geschiedenis van de vrt-nieuwsdienst. Want zo rond de jaarwisseling komt een kersvers afgestudeerde… godsdienstwetenschapper de redactie binnengehuppeld. Pieter Knapen, heet de jongeman. Bevrijd van kwispel en soutane, en zoals zoveel zelfverklaarde wereldverbeteraars als vanzelve naar de openbare omroep gezogen. En het gaat razendsnel met Pieter. Journalist en eindredacteur bij ‘Voor de Dag’ op Radio 1, eindredacteur radio, hoofdredacteur van de online redactie, om dan anno 2004, – tot consternatie van velen- , tot algemeen hoofdredacteur van de geïntegreerde nieuwsdienst te worden gebombardeerd.

Pieter heeft veel talenten, maar één bijzonder talent onderscheidt hem van vele anderen: hij is namelijk een volbloed tjseef. Let wel, niet in de politieke, wel in de karakteriële zin van het woord. Concreet: hij heeft wel een mening, af en toe, maar hij laat er zich zelden op betrappen, en al helemaal niet zodra het woord ‘overste’ valt. Soit, het soort mens waarvan ze bij de autopsie zullen vaststellen dat hij zonder ruggegraat heeft geleefd. En dus héél erg geschikt om leiding te geven.

U moeten weten, de toenmalige hoogste instantie van de openbare omroep had nood aan een volgzame en buigzame nieuwsbaas, zeker op de sinds jaar en dag compleet onbestuurbare nieuwsdienst. De andere hoofdredacteurs, zijnde Wim Willems, Kris Hofflack en Siegried Bracke, hadden duidelijk een… ander profiel dan Knapen. Jaja, er was ook nog Jos Bouveroux, maar die verlangde al enige tijd heel intens naar de pensioengerechtigde leeftijd. Eenmaal, andermaal, de new kid in town… Pieter Knapen!

Vooral Bracke verslikte zich ter plaatse in zijn vlinderdas toen hij te horen kreeg wie zijn nieuwe baas zou worden. Bracke & Knapen, -de vrijmetselaar en de dorpspastoor-, dat was al sinds dag 1 op de radio een onmogelijke combinatie. Karakterieel én inhoudelijk compleet onverenigbaar. Met ettelijke kletterende en hilarische ruzies tot gevolg. De afkeer bij Bracke, van Knapen, is zó visceraal dat hij de naam ‘Pieter Knapen’ zelfs niet meer over zijn lippen krijgt. Hij heeft het gemakshalve en steevast over… ‘het kalf’. Bovendien had Bracke al enige jaren openlijk gelobbyd voor zijn (loge)maat Kris Hofflack. En die Hofflack, die kon dan weer niet door dezelfde deur als Wim Willems. Volgt u nog? De vrt-nieuwsdienst, het leven zoals het nergens anders kan zijn.

Willems was dus ‘veroordeeld’ om zijn kar aan die van Pieter Knapen te hangen, wat een bijzonder evenwichtig samengesteld college opleverde. In de linkerhoek: Bracke & Hofflack. In de rechterhoek: Knapen & Willems. En, ergens verloren gelopen onderweg, Jos Bouveroux. Zondag Josdag. Tot ‘nonkel Jos’ eindelijk-eindelijk-eindelijk over de pensioengerechtigde drempel struikelde. Edoch, nu was het hek pas echt van de dam. En vooral het evenwicht. De clan Bracke & Hofflack haalt meteen zijn slag thuis: Hofflack loodst zijn vertrouwelinge Liesbet Vrieleman binnen in het college, diezelfde vertrouwelinge die hij eerder had weggeplukt bij de radio om eindredacteur van zijn nieuwste prestigeproject Volt te worden.  Conclusie: 3-2, in het voordeel van de clan Hofflack & Bracke,  Pieter Knapen en zijn acoliet voorgoed geneutraliseerd. Als u denkt dat dit allemaal teveel conspiracy theory is om waar te zijn: Kris Hofflack toonde zich in januari 2007 al een gediplomeerde helderziende, toen hij in een interview met Humo verkondigde: “Misschien krijgt ook Jos Bouveroux een vrouwelijke opvolger als hij over anderhalf jaar met pensioen gaat.” Die zít, heer Hofflack.

Diezelfde dag -“dag Liesbet”- begon de eliminatie van Pieter Knapen. Bracke & Hofflack veegden nu openlijk de vloer aan met de arme man, weigerden hem om de haverklap de toegang tot een vergadering en verkondigden te pas en te onpas dat de structuur compleet onwerkbaar was. Knapen was bovendien – hoeveel pech kan een mens in zijn leven hebben?- de architect van de inmiddels beruchte automatisering van de nieuwsdienst. U weet wel, die zwarte gaten die in elke presentatie en elke reportage opduiken. Maar… Bracke had een plan!  Hij ging bij de hoogste instanties aankloppen met de vraag of er geld was voor een externe audit. Die was nodig, vond Bracke, om de structuur van de nieuwsdienst tegen het licht te houden. Geld genoeg bij de openbare omroep, en de audit kwam tot een toch wel héél verrassende conclusie: ‘een college met 5 hoofdredacteurs is onwerkbaar’. Asjeblief! Dankuwel! Met, gratis erbovenop, een snoeiharde terechtwijzing van Pieter Knapen: ‘geen geïntegreerde visie’, ‘geen werkbaar overlegmodel’, ‘teveel morrende journalisten op de vloer’,… Er werd ook meteen een oplossing gesuggereerd: één hoofdredacteur per afdeling, één directeur informatie die onbetwistbare leiding had. En exit de architect van het vorige model.

En toen, na een loodzware bergrit en in het zicht van de finish, struikelde… Siegfried. Want Willems was ten einde raad verhaal gaan halen bij gedelegeerd bestuurder Dirk Wauters. 3 tegen 2 was misschien onwerkbaar, maar Bracke & Hofflack versus Willems zou dat nog veel meer zijn. En zó en niet anders werd Siegfried Bracke het zoenoffer van zijn eigen kruistocht. Hofflack & Willems besturen voortaan de tent, met een imposante scheidingslijn tussen hun beider bevoegdheden: Hofflack alles wat duiding is, Willems alles wat  nieuws is. Ze krijgen niet of nauwelijks met elkaar te maken, wat het risico op een nieuwe clash zo goed als uitsluit. Als er onverhoopt toch ambras zou opduiken, krijgt Liesbet Vrieleman als voorzitter van het college het laatste woord, ook al heeft ze geen enkele bevoegheid op het terrein van één van beide heren. Voor alle duidelijkheid, la Vrieleman is operationeel verantwoordelijk voor de online redactie. Zoals die afvallige pastoor eind jaren ’80.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Waarom Siegfried moest vertrekken…

  1. Great post! I’ll subscribe right now wth my feedreader software!

  2. Aïda

    Of Siegfried nu weg is of blijven zittenn de berichtgeving op onze Openbare Omroep blijft bedroevend slecht tot ondermaats.
    Zomer betekent op de nieuwsdienst geen nieuws. Of onbenullig nieuws. Of komkommernieuws. Geen Terzake, geen Phara, geen uitgebreid journaal, geen duiding, geen diepgang. Twee maanden lang. Aangekochte reportages en/in herhalingen. Ieder doorsnee privébedrijf waar op zo’n manier (vakantie! zalig nietsdoen! Ribedebie!) zou gewerkt worden was al lang failliet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s